Merhaba Portakal Çiçeklerim,
2020 yılında 100 adet kitap okuma hedefim var. Bu ay toplamda 9 kitap okudum (gelsin alkışlar). Her ay bu şekilde gidersem rahat rahat hedefime ulaşacağım. Bu ay okuduğum kitapları sizinle paylaşmak istiyorum.
-
Cengiz Aytmatov – Beyaz Gemi: Bu kitabı aylık toplandığımız kitap kulübü için okudum. Ocak ayı kitabımızdı. Bir çocuğun gözünden anlatılıyor tüm hikaye. Okurken sinirleniyorsunuz, en azından ben çok sinirlendim. Bir çocuk kitabı olmasına rağmen, içinde bol bol toplum eleştirisi var. Oldukça anlaşılır bir dille yazılmış. Kitabı okurken meşhur Leyla ile Mecnun repliğini de aklımdan atamadım: “O gemi gelecek!”
-
Doğan Cüceloğlu – Öğretmenim Bir Bakar Mısın?: Bir öğretmen olarak öğretmenlikle ilgili kitaplar okumayı seviyorum. Öğretmenin gücü hakkında yazılmış güzel kitaplardan. İçinde güzel örnekler var. Öğretmenseniz, okuma listenize ekleyebilirsiniz.
-
Philippe Dijan – Betty Blue: Bir yeraltı edebiyatı kitabı. Barlarda çalışan bir kadınla bir musluk tamircisinin arasındaki aşkın hikayesini okuyacaksınız. Betty Blue deliliğin sınırlarında gezinen sıradışı bir kadın. Kitabın çok cesurca yazıldığını düşünüyorum. “Böyle bir aşk mümkün mü?” sorusunu mutlaka kendinize soracaksınız.
- Kimberly McCreight – Amelia’nın Sırları: Kate Baron’un umut vadeden başarılı bir sporcu olan kızının ölüm haberini alır. Polis intihar olduğu konusunda ısrarcıdır. Böyle bir kız intihar etmiş olabilir mi? Kate intihar olduğuna inanamaz ve araştırmaya başlar. Bu araştırması boyunca şok edici şeyler öğrenir. Bu tam bir gençlik edebiyatı, çerez kitaplardan. Çok kolay okunuyor ve hemen bitiyor.
- Adam Fawer – Oz: Oz Büyücü’nü hepiniz biliyorsunuz. Bu kitap adından da anlaşılacağı gibi fantastik bir kitap. Adam Fawer’ın diğer kitaplarını okuduysanız bu kitap sizi tatmin etmeyebilir. Ben daha önce Olasılıksız kitabını bayıla bayıla okumuştum, bu kitap ona hiç benzemiyor. Yine de severek okudum, çok kötü yorumlar almasına rağmen beni sıkmadı. Yazarı Adam Fawer değil de başka biriymiş gibi okuyabilirsiniz. 🙂
- Agatha Christie – Suç Ortakları: Agatha Christie’nin mutlaka bir kitabını okumuşsunuzdur. Bu kitabında evli bir çift olan Tommy ve Tuppence’ın dedektiflik hikayeleri var. İçinde birbirinden bağımsız dedektiflik öyküleri bulunuyor. Muhteşem değildi, diğer Agatha kitaplarına göre benim için bir tık aşağıda kaldı diyebiliriz.
- Alinka Rutrowska – Beni Oku: Bir kişisel gelişim kitabı bu da. Kişisel gelişim kitaplarını içerisindeki o pozitif duyguları barındırdığı için seviyorum. Etkili olup olmadıkları tartışılır tabii ki. İçerisinde ay ay bölünmüş uygulamalar bulunuyor. Her ay için bir tane olmak üzere 12 adet uygulama bulacaksınız. Gereksiz, uzun bilgiler yok, kitap nokta atışı yapıyor. Bende güzel duygular uyandırdı, bu sebeple kitabı beğendim.
- Irvin D. Yalom – Nietzsche Ağladığında: Kitap 19. Yüzyıl’da geçiyor. Nietzche henüz kimsenin tanımadığı, 2 adet kitabı basılmış bir filozof. Kitabın ana konusu ise ümitsizlik. Kitap ünlü bir doktor olan Breuer’in bakış açısıyla yazılmış. Felsefeyle romanı birleştirmiş romanlardan hoşlanıyorsanız, bu kitaba bayılacaksınız. İnsanı düşünmeye ve sorgulamaya iten bir kitap yazmış Yalom. Bu ay okuduğum kitaplar arasında en çok sevdiğim kitap bu oldu.
- Stefan Zweig – Sabırsız Yürek: Stefan Zweig ülkemizde çok popüler. Satranç kitabı özellikle bana göre bir şahaser. Bu kitabı da yine kitap kulübümüz için okudum. Şubat ayında bu kitabı tartışacağız. Kitabın ana karakteri Teğmen Hoffmiller gittiği bir baloda bir gaf yapar ve bir kızın duygularını incitir; felçli bir kızı dansa kaldırır. Sonra kendini affettirmek için bu eve daha sık gitmeye başlar ve olaylar buradan ilerler. Bir insanın yaşayabileceği gelgitleri, duyguları çok güzel işlemiş Zweig. “Ben olsam ne yapardım?” diye düşünmeden edemiyorsunuz. Kitabı sıkılmadan okudum, fakat yine de biraz fazla uzatıldığını söylemeden geçemeyeceğim. Daha kısa bir şekilde anlatılabilirdi belki. Yine de Zweig okunmalı, okutulmalı.
Benim okuduğum kitaplar bunlardı. Siz Ocak ayında hangi kitapları okudunuz? Bu kitaplar arasında okuduğunuz kitaplar var mı?
Öpücükler.