Yine verimli bir ay geçirdim. Nisan ayında toplamda 9 kitap okudum! Girişi çok uzatmadan kitaplara geçmek istiyorum hemen.
- Mehmed Uzun – Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık: Siyasi bir kitap okumak istiyorsanız sevebileceğiniz bir kitap. Baz ve Kevok’un hikayesini okuyoruz, gerillaların devlet ile yaşadıkları çatışmalar anlatılıyor. Mehmet Uzun, Kürt edebiyatının temsilcilerinden. Kitapta gereksiz uzunlukta tasvirlerin olduğunu düşünüyorum. Beni pek sarmadı, sıkıldım okurken ve çok yavaş ilerledi.
- Halit Refiğ – Doğu, Batı ve Türkiye: 10 Yılda Nereden Başladık, Nereye Geldik?: Yazarın gazetede yakın tarih ile ilgili yazdığı köşe yazılarının bir araya getirilmesiyle basılmış bir kitap. Gazeteci olduğu için biraz yanlı olduğunu hissettim okurken. Okuduğum çoğu şey de aklımda kalmadı, ne yalan söyleyeyim.
- Marie Phillips – Kaldırım Tanrıları: Yunan mitolojisindeki Tanrılar günümüzde yaşasaydı, nasıl olurdu hiç düşündünüz mü? Okurken çok eğlendiğim bir kitap oldu. Modern zamanda insanlar onlara artık inanmadığı için güçlerini kaybetmişler ve Londra’da yaşamaya çalışıyorlar. Yaratıcı bir konusu var bence. Hangi Tanrı neyde sorumlu karıştırıyorsanız, bu konuda da size yardımcı olabilecek bir kitap. Mitolojiye ilgi duyuyorsanız bakmanızı öneririm.
- Samantha King – Dilemma: Bir anne, iki çocuğu arasında seçim yapmak zorunda kalır. Birini seçer ve daha sonra olaylar gelişir. Psikolojik yönü çok kuvvetli olan bir kitaptı, psikolojik gerilimdi yani. Kitapta şaşırtıcı noktalar da vardı. Psikolojik gerilim okumayı sevenlerin beğeneceği bir kitap.
- Anne Tyler – Sirke Kız: “Shakespeare Yeniden” serisine ait bir kitap. Shakespeare’in Hırçın Kız isimli eseri yeniden yorumlanmış. Orijinal metni okumadım, fakat bu kitabı sevdim. Kate isimli ana karakterimizin dobralığına bayıldım. Çerezlik, kısa bir hikaye okumak ve keyifli vakit geçirmek isteyenlere önerilir. Karakterlerin gel-gitleri, psikolojisi güzel anlatılmış. Bir miktar da romantizm katılmış.
- Irvine Welsh – Düzgün Muamele: En sevmediğim kitaptı bu ay. Yeraltı edebiyatının doğası gereği bol bol +18 konular içerdiğini biliyorum, fakat kitap boyunca kadınların aşağılanması, sürekli seksten bahsedilmesi, ensest ilişkinin anlatılması gibi konular kitaptan soğuttu beni. Gereksiz yere de uzun bir kitaptı. Geç de bitirdim aslında. Boşu boşuna vaktimi harcadığım bir kitap olarak görüyorum kendisini. Porno oyuncusu, uyuşturucu satıcısı, seks manyağı bir taksi şoförünü okumasam da olurdu.
- Marc Vidal – Paris’te Bir Karınca: Asıl konusu girişimcilik olmasına rağmen neredeyse bir çocuk kitabı gibiydi. Hemen okundu ve bitti. Paris’te gördüğü bir karınca ile girişimciliğe başlayan bir adam. Girişimcilik dünyası ile ilgilenenlere önerilir. Benim de ilgimi çekmesine rağmen kitaptan beklediğimi tam olarak bulamadım. Yine sıkıldım.
- Honoré de Balzac – Otuzundaki Kadın: Evliliğinde mutlu olmayan bir kadının hikayesi… Kitap içerisinde bol bol dram bulundurmasının yanı sıra, dönemim Fransa’sı hakkında da bilgi ediniyorsunuz. Psikolojiyi iyi yansıtmasına rağmen kitabın çevirisinde kullanılan eski kelimeler kitabın içine girmemi çok zorlaştırdı. Okurken çok zorlandım. Modern Türkçe ile yazılsaydı çok daha fazla keyif alacağımı düşünüyorum.
- J. K. Rowling – Harry Potter ve Felsefe Taşı (Resimli Baskı): Tanıtıma gerek var mı bilmiyorum. Daha önce defalarca okumama rağmen resimli baskıdan bir kez daha okumak istedim. Resimli baskı okumanın tadı çok daha başkaydı. İçerisindeki çizimler muhteşemdi. Hikaye için söylenebilecek bir şey yok bence. Resimli baskılar çocuklarınızla okumak ve çocuklarınıza okuma sevgisini kazandırmak için de güzel bir tercih diye düşünüyorum.
Nisan ayında en sevdiğim kitap “Sirke Kız” oldu – Tabii “Harry Potter”ı saymazsak. Bu ay çok sevdiğim kitaplar olmadı, bu sebeple bir tık üzüldüm.
Siz Nisan ayında neler okudunuz? Bu kitaplardan okuduklarınız varsa, yorumlarda benimle paylaşmayı unutmayın.
Sevgiler.
Mart ayında okuduğum kitaplar için: Tık Tık