1. Ana Sayfa
  2. Kişisel Gelişim

Hayatınızı Basitleştirmenin 15 Yolu!

Hayatınızı Basitleştirmenin 15 Yolu!
0

Yıl biterken ve yeni yıla giriş yapmamıza çok az kalmışken, hayatınızı basitleştirmenize yardımcı olacak öneriler ile geldim – Hayatınızı basitleştirmenin 15 yolundan bahsedeceğim bu yazımda. Bu önerileri kendim de uygulamak istiyorum açıkçası. 2021 yılında gerçekleştiremediğim yeni yıl kararlarım oldu, her yıl da oluyor zaten. Fakat fark ettim ki, her şeyi yapamayız.

Ben de dramatik ve büyük değişiklikler yerine ufak değişimlere odaklanmaya karar verdim. Böylece hevesim de kırılmamış olacak diye düşündüm. Bu odaklandığım yeni fikirleri sizinle de paylaşmak istedim.

Hayatınızı Basitleştirmenin Yolları:

1. Yataktan Birden Fırlamak Yerine Yavaşça Kalk.

Telefonunuzda alarm kurulu olsa da, gözlerinizi açar açmaz güne başlamak yerine yatakta 5-10 dakika daha durarak biraz daha ayılmayı bekleyin. Vücudunuzu esnetebilir, birkaç tane derin nefes alabilirsiniz. Bu sürede telefonunuza bakmayın ve iş hakkında düşünmemeye çalışın. Gün içerisinde endişeli hissediyorsanız, yavaşça uyanmak size rahatlatabilir.

2. Her şeyden Önce Sevdiğin Bir Şeyi Yap.

Gününüze başlamadan önce, sevdiğiniz bir şeyi yapmak gününüze güzel başlamanıza yardımcı olur. Güzel bir kahvaltı yapabilir, ilham verici bir kitap okuyabilir ya da podcast dinleyebilirsiniz. Meditasyon yapabilirsiniz ya da esneme hareketleri ile güne başlayabilirsiniz. Gün sonunda, “keşke ….. yapmaya vaktim olsaydı” demek yerine, güne bu şekilde başlamak size iyi gelecek.

3. Aynı Anda Tek Bir İşe Odaklan.

Artık kanıtlandı, beynimiz aynı anda birden fazla şeyle ilgilenemiyor. Tek seferde sadece bir işe odaklanırsanız, işlerinizi daha kolay ve verimli bir şekilde bitirebilirsiniz. Aynı anda iki şey yapmaya çalıştığınızda, bir tanesi ya eksik kalacak, ya da istediğiniz odağı veremeyeceksiniz. Bu yüzden artık bu alışkanlığınızı bırakın.

4. Mail Kutunu Temizle.

Haftada 1 kere e-mail adresinizdeki tüm mailleri okuyun; silinmesi gerekenleri silin, cevap verilmesi gerekenleri ya da ilgilenmeniz gereken mailleri halledin. Her zaman yapılacaklar listesinde olan e-mail kutunuzu haftada 1 kere temizleyebildiğinizi görmek, size güzel bir başarı hissi verecek. Hayatınızı basitleştirmenin bir diğer yolu da okumadığınız/spam olarak nitelendirdiğiniz maillerden aboneliğinizi kaldırın (bunun için bazı araçlar da kullanabilirsiniz.) Maillere verdiğiniz cevapları kısa tutun ve kendinize bir klasör sistemi oluşturun. Faydasını göreceksiniz.

5. Telefonunu Elinden Bırak.

Günde kaç saat telefonunuzu kullanıyorsunuz? Moment gibi bir takip uygulaması indirerek gerçeklerle yüzleşin. Telefonumuz sadece dikkatimizi dağıtıyor ve işlerimizi halletmemizi engelliyor. Arkadaşlarımızla buluştuğumuzda sohbetimizin kalitesini etkiliyor. Kitap okurken ya da iş yaparken dikkatimizi dağıtıyor. Bir iş ile uğraşırken, telefonunuzu rahatsız etme moduna alın ya da başka bir odaya koyun. İşlerinizi daha kısa sürede halledeceksiniz.

6. Gece/Akşam “Offline” Ol.

İnternet güzel şey, fakat 24 saat ulaşılabilir ve online olmak her zaman güzel olmayabiliyor. İnternette en çok zamanınızı çalan şeyi belirleyin, daha sonra bu konuda kendinize meydan okuyun. Mesela saat 18:00’den sonra maillerinizi control etmeyin ya da sosyal medya kullanmayın. İnternet kullanımına verdiğiniz ara, zihninizi de dinlendirmenizi sağlayacak.

7. En Sık Kullandığın Alanı Düzenle.

Eğer dağınıklıktan şikayet ediyorsanız ama toparlamaya nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, en sık kullandığınız alanı toparlayarak işe başlayabilirsiniz. Çalışma masanız, buzdolabınız ya da mutfak dolaplarınız, kıyafet dolabınız gibi alanlar olabilir. Seçtiğiniz alanda düzenleme yaparken her eşya için bir “yuva (yer)” belirleyin, ihtiyacınız olmayan ve uzun süredir kullanmadığınız eşyaları elinizden çıkarın ve ekstra alanın keyfini çıkarın!

8. Her Hafta Rahatsız Olduğun Bir Duruma Çözüm Bul.

Evinizde ya da çalışma alanınızda size rahatsız eden bir durum var mı? Mutlaka vardır! Akıtan musluk, çerçevesi hazırlanmamış puzzlelar, sık giydiğiniz ceketinizin kopmuş düğmesi, boyanması gereken ayakkabılar, servise gitmesi gereken o elektronik eşya… Liste uzar gider! Her hafta bu sorunlardan birini çözmek için vakit ayırın. Beyniniz size teşekkür edecek.

9. Tüm kağıtları ve faturaları topla.

Biriktirdiğiniz faturaları dosyalayın, biriktirmiyorsanız çöpe atın. Kargo kutularını ya da müsvedde olarak tuttuğunuz kağıtları geri dönüşüme gönderin. Kitaplarınızı gözden geçirin, bazılarını bağışlayın ya da satın. Dağınıklığı azaltma konusunda güzel bir adım olacak.

10. Yıl sonuna kadar başarabileceğin finansal bir hedef belirle.

Finans ve para söz konusu olduğu zaman, genellikle gerçekleştiremeyeceğimiz hedefler koyarız kendimize ve bu hedeflerimize ulaşamayınca da kendimizi mutsuz ve başarısız hissederiz. Kasım ayına kadar belirlediğiniz finansal hedefinizi gerçekleştiremediyseniz, hemen vazgeçmeyin. Bunun yerine yıl sonuna kadar başarabileceğiniz bir hedef belirleyin ve bunu başarmak için uğraşın. Hiç yoktan iyidir, değil mi?

11. Baharat/yiyecek dolabını ve buzluk ile buzdolabını boşalt.

Yıl sonuna kadar buzdolabınızda ve mutfağınızda olan malzemeler ile yiyeceklerinizi hazırlamaya çalışın. Unlar, soslar, baharatlar, kuruyemişler, hazır çorbalar, makarnalar, bakliyatlar… Dolaplarınızda neler varsa! Buzluğunuzdaki dondurduğunuz ürünleri de unutmayın. Ek olarak “Bir gün kullanırım” diye aldığınız ama unuttuğunuz, bu yüzden son kullanma tarihi geçmiş ürünleri de çöpe atın. Yıl sonuna kadar mümkün olduğunca dolaplarınızda yer açın.

12. “Hayır” demekten korkma.

Eğer biraz stresli hissediyorsanız, size yeni planlarla gelen ya da onlar için fedakarlık yapmanızı isteyen insanlara “hayır” demekten korkmayın. Bir günde yapabileceğimiz şeyler sınırlı, bu sebeple vaktinizi iyi değerlendirin ve önceliği kendinize verin. “Hayır” demeniz gerekiyorsa, “hayır” deyin. Kimseye hesap vermek zorunda değilsiniz.

13. Bir hedeften vazgeç.

Her sene yapmak istediğimiz pek çok şey oluyor ve kendimize her yeni yılın başında hedefler koyuyoruz. Günler geçtikçe bu hedeflere yenileri de ekleniyor. Listenize baktığınızda kendinizi suçlu hissedebilirsiniz; çünkü bazılarını tamamlayamamışken, bazılarına başlayamamışsınızdır bile. Fakat aslında yapmanız gereken şey, yılın başından beri başardığınız şeylere bakarak kendinizle gurur duymak! Artık bu noktada, hedeflerinizin geri kalanını gerçekleştirmek ne kadar önemli? Şu anda ve yıl sonuna kadar yapabileceğiniz hedeflere bakın, kalanı ise seneye kadar bekleyebilir. Bir kısmı ise, listeden silinebilir. (5-7 hedeften fazla hedefiniz varsa, başarılı olma ihtimaliniz çok düşük. Seneye kendinize az sayıda hedef belirleyin.)

14. Rahatla, meditasyon yap ve biraz uyu.

Gün içerisinde o kadar çok koşturuyoruz ki bazen derin bir nefes almayı bile unutuyoruz. Kendinize vakit ayırın. Güzel bir banyo yapın, cilt bakımı yapın, meditasyon yapın. Zihninizi ve bedeninizi dinlendirin. Uykusuz hissediyorsanız kendinizi, yatağa biraz daha erken gidin. Meditasyon yaparken zorlanıyorsanız, “Guided Meditations” yani rehberli meditasyonları deneyebilirsiniz. Kendinize küçük bir hafta sonu kaçamağı bile ayarlayabilirsiniz. Yıl sonuna kadar kendinize vakit ayırmayı unutmayın. Kendinize vakit ayırmak da hayatınızı basitleştirmenin bir yoludur.

15. Dışarı çık!

Dikkatinizi toplamanın ve biraz yavaşlamanın en kolay yolu dışarı çıkmaktır. Uzun bir yürüyüş, deniz kenarında biraz takılma ya da evinizin etrafında 15 dakika yürüme günlük problemlerinizden biraz uzaklaşmanın ve onlara yeni bir gözle yeniden bakmanızın yolunu açabilir. Ne yaptığınız çok da önemi yok, dışarı çıkın yeter 😊. Temiz hava ve egzersiz size iyi gelecek.

Hayatınızı basitleştirmenin başka ne gibi yolları olabilir? Sizin yaptığınız neler var? Yorumlarda benimle ve bu yazıyı okuyanlarla paylaşırsanız çok sevinirim!

Sevgiler.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Sıkıldığınızda Yapabileceğiniz 99 Şey!

E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap