1. Ana Sayfa
  2. Kişisel Gelişim

Temmuz Ayında Okuduğum Kitaplar – 2022

Temmuz Ayında Okuduğum Kitaplar – 2022
0

Temmuz ayında biraz tembellik yaptım ve 11 kitap okuyabildim. Yine de oldukça güzel bir rakam benim için. Yaz aylarının gelmesi, planların yapılması, yatılı misafirler derken ancak bu kadar oldu. Daha kötü aylarım da olmuştu, bu sebeple memnunum diyebilirim.

Şimdi gelelim Temmuz ayı kitaplarına.

1. Tayeb Salih – Kuzeye Göç Mevsimi

Ölmeden önce okunması gereken kitaplar arasında olan Kuzeye Göç Mevsimi, dili ve yazılış tarzı itibariyle biraz zor okunabiliyor. Bu kitap Arap Edebiyatı Akademisi tarafından 20. Yüzyılın en önemli romanı olarak ilan edilmiş. Yoksul bir köyü, yaşamını, geleneğin baskısını anlatıyor. Sömürgecilik ve kimlik meselesi de kitapta kendine yer buluyor. Kısa ama derin anlamları olan bir kitap. Konuları itibariyle biraz ağır gelebilir, sakin bir kafa yapısıyla okumakta yarar var.

2. Liane Moriarty – Nine Perfect Strangers

Türkçeye Dokuz Kusursuz Yabancı olarak çevrilen bu kitabı ben kobo üzerinden e-kitap olarak okudum. Kuzeye Göç Mevsimi’nden sonra hafif bir okuma yapmak istedim. Bir sağlık merkezine giden 9 farklı yabancıyı ve oranın sahibini konu ediniyor. Her birinin farklı hikayeleri olan bu karakterleri okumaktan keyif aldım. Bazı sıkıcı yerleri de vardı açıkçası. Çerezlik, vakit geçirmelik bir kitaptı.

3. Osho – Kadın

Kadını kendi kelimeleriyle betimleyen ve kadınları yücelten bir kitap yazmış Osho. Bazı yerlerine katılmasam da, genel olarak kadının gücünü hatırlatan bu kitabı sadece kadınlar değil, erkekler de okumalı diye düşünüyorum. Ataerkil toplum yapısının dayatmalarından biraz dışarı çıkılmalı artık.

4. Farnoosh Torabi – Be Money Smart

Parayla daha sağlıklı bir ilişki kurabilmeniz ve doğru kafa yapısına girebilmeniz için yazıldığı belirtiliyor arka kapağında. Çok uzun bir kitap değil, fakat o kadar da faydası olmadı bana. Para hakkında genel olarak bildiklerimizi hatırlattıklarını düşündüm. Zaten Türkçeye de çevrilmemiş sanırım.

5. Simone de Beauvoir – Sessiz Bir Ölüm

Biyografik bir roman olan Sessiz Bir Ölüm’de Simone de Beauvoir kendi annesinin ölümünü detaylarıyla anlatıyor. Oldukça acılı bir süreç yaşanırken, yazar kendi düşünceleriyle de hesaplaşıyor. Bir anne-kız ilişkisini konu edinmesiyle de okurken kendinizi de bulabileceğiniz bir kitap. Kısa ama etkili diyebiliriz.

6. Shari Lapena – Yan Evin Sırrı

Bir çift komşularına yemeğe gider ve bebeklerini uyurken beşiğin içinde bırakırlar. Yarım saatte bir kontrol ederek herhangi bir sorun yaşamayacaklarını düşünürler. Fakat eve döndüklerinde bebeklerini beşiğinde bulamazlar. Sonu biraz tahmin edilebilir olsa da yine de okurken keyif aldığım bir kitap oldu. Çok bir şey beklemeden okuyun bence.

7. Maria Semple – Neredesin Bernadette?

Bu kitap çoğunlukla ana karakterlerin birbirlerine yazdıkları e-mail ve mektuplardan oluşuyor. Mimar olarak eski başarısını elinde tutamayan Bernadette, kızı ve kocası ile birlikte yaşamaktadır. Çevresiyle kopuktur ve anksiyete sorunları yaşamaktadır. Ailesi ile iletişim kopukluğu yaşaması ve ortadan kaybolması ile hepsinin yaşamları değişir. Farklı bir tarzda anlatılmış, basit bir hikaye diyebiliriz. İlla okuyun diyeceğim bir kitap değil, ama eğlenceliydi. Çerezlik olarak okunabilecek bir kitap.

8. Vladimir Nabokov – Lolita

Yine ölmeden önce okunacaklar listesinden bir kitap okudum bu ay. Konusu oldukça rahatsız edici, birçok kişi bu sebeple kitabı yarım bıraktığını söylemiş. Bilinç akışı yöntemi ile yazılmış gibiydi, okurken takip etmekte zorlandım. Cümleler birbiriyle kopuk, konu zaten ayrı bir dünya. Çok övülen bir kitap olduğunu biliyorum ama ne konusu, ne de yazım tarzıyla bana hitap etmedi.

9. Jason Fung – The Obesity Code

Jason Fung bir nefrolog, yani böbrek uzmanı. Okuduğum ikinci kitabıydı, neden kilo aldığımız ile ilgili o kadar güzel bilgiler veriyor ki, bayıldım. Sanırım Türkçeye çevrilmemiş ne yazık ki. Obezitenin gittikçe arttığı bir gerçek. Eğer siz de kilolarınızdan şikayetçiyseniz ya da çocuğunuz, ailenizden biri vs bu sorunla uğraşıyorsa, okumanızı tavsiye ederim.

10. Tess Gerritsen – Cerrah

Tess Gerritsen, Rizzoli&Isles serisinin ilk kitabı olan Cerrah’ı oldukça güzel yazmış ve kitap çok sürükleyici. Polisiye&Gerilim türünde kitaplar okumayı seviyorsanız, seri katili yakalamaya çalışırken siz de merakla sayfaları çevirecekseniz. Hem kurguyu, hem detayları, hem de diliyle bu kitabı beğendim. Seriye devam edeceğim.

11. Robert Maurer – One Small Step Can Change Your Life: The Kaizen Way (Kaizen Yolu)

İradenizi nasıl geliştireceğiniz konusunda tüyolar veren, pozitif bir dille yazılmış küçük bir kişisel gelişim kitabı. Kişisel gelişim kitabı tavsiyesi isteyenler bu kitabı okuyabilirler. İçerisindeki teknikleri kendim de uygulamak istiyorum. Değiştirmek istediğiniz bir alışkanlığı küçük bir adımla başlayarak değiştirebilirsiniz diyor kitap bize. Adımlar o kadar küçük oluyor ki, başarısız olma ihtimaliniz yok. Kitabı bu şekilde özetleyebilirim. Beğendim.

Temmuz ayında en sevdiğim kitap “Cerrah” oldu. Güzel bir polisiye okumayı özlemişim. Peki siz Temmuz ayında neler okudunuz? En sevdiğiniz kitap hangisiydi? Yorumlarda buluşalım.

Sevgiler 🥰

Haziran ayında okuduğum kitaplar: Tık Tık

E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap